VRANOV/MICHALOVCE: Krízové štáby sú v pohotovosti kvôli povodňovej vlne na Topli

04.06.2010 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou/Michalovce 4. júna (TASR) - V súvislosti s povodňovou vlnou, ktorá sa vytvorila po zrážkach z noci na dnes na rieke Topľa, sú dnes v pohotovosti krízové štáby aj v obvodoch Vranova nad Topľou a Michaloviec.
K najviac monitorovaným oblastiam patria obce Malčice a Markovce v Michalovskom okrese, z ktorých bolo pre ohrozenie viacerých rodinných domov vo štvrtok (3.6. ) evakuovaných asi 280 ľudí.
"Na povodí rieky Topľa sa kumulovala zrážka zo včera na dnes a spôsobila vznik povodňovej vlny, ktorá teraz pozvoľna postupuje dolu vodným tokom, zaznamenávame postupný nárast hladín v Marhani a Hanušovciach nad Topľou, " uviedol na margo aktuálnej hydrologickej situácie Dušan Mydla z košického Odštepného závodu Slovenského vodohospodárskeho podniku. Ako dodal, vlna by mala postupovať ďalej a počas dnešnej noci by sa mala dostať až k Horovciam v okrese Michalovce. Podľa jeho slov preto môžu v povodí Tople nastať problémy. "Všetko závisí aj od toho, ako sa budú správať aj jej prítoky, napríklad pod Hanušovcami nad Topľou, v Hlinnom a obci Bystré v okrese Vranov nad Topľou, " poznamenal.
Situácia sa môže zdramatizovať pod Horovcami na Ondave, do ktorej sa vlieva Topľa. "Voda naďalej nekontrolovateľne vyteká na lúky a okolité polia cez prerušenú hrádzu pri Markovciach, " vysvetlil Mydla. "V prípade potreby sme pripravení na to, aby sme evakuovali aj ľudí z dolného konca Malčíc, " konštatovala starostka obce Marta Tomková. V priestoroch Základnej školy dnešnú noc opäť strávi viac ako 110 miestnych ľudí z evakuovanej časti Hradištská Moľva. Počas dnešnej noci nebude spať vo svojich domovoch aj viac ako 130 obyvateľov neďalekých Markoviec, ktorým poskytla samospráva náhradné ubytovanie v priestoroch kultúrneho domu.
Podľa vyjadrenia prednostu Obvodného úradu v Michalovciach Mariána Lukáča sa dnes v niektorých obciach vykonávali zabezpečovacie práce kvôli ochrane miestnych obydlí. Vrecovanie sa realizovalo v obciach Oborín, časť Kucany, piesok a dostatočný počet vriec majú podľa neho k dispozícii aj obyvatelia obce Petríkovce.
Menej dramatickú situácia dnes evidujú v humenskom obvode. "V nočných hodinách došlo k nárastu hladín na hornom Laborci a na Ciroche. Na vodnej stavbe Starina, kde je nádrž naplnená v retenčnom priestore, prepadáva voda cez bezpečnostný priepad, " informoval Mydla. Dodal však, že na Laborci sa od obce Koškovce k Humennému zaznamenal pokles vodných hladín. "Zatiaľ sa snažíme gro jeho prietoku zastaviť vodnou stavbou Zemplínska Šírava, " uzavrel Mydla.
 

Vyberte región